Εντυπωσιακά βήματα προόδου έκανε η εθνική ομάδα ανδρών της Ρωσίας, η οποία παρουσιάστηκε άκρως ανταγωνιστική στο Προολυμπιακό τουρνουά του Ρότερνταμ και έχασε στη διαδικασία των πέναλτι το 3ο εισιτήριο από την πανίσχυρη Κροατία.
Οι Ρώσοι είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από την βελτίωση της εθνικής ομάδας τους, ενώ διατηρούν ακόμη ελπίδες να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, σε ένα γνώριμο για το ελληνικό κοινό σενάριο, καθώς ευελπιστούν σε απόσυρση της ομάδας της Νοτίου Αφρικής από το Ολυμπιακό τουρνουά ανδρών, όπως αντίστοιχα εύχεται η Εθνική ομάδα γυναικών της Ελλάδας για την ίδια χώρα.
Το θέμα που φέραμε στην επιφάνεια σχετικά με την απαίτηση της ομοσπονδίας της Νοτίου Αφρικής να ζητήσει από τους ίδιους τους παίκτες και τις παίκτριες ένα μεγάλο ποσό ώστε να αυτοχρηματοδοτήσουν τη συμμετοχή τους είναι επίσημο, με την ειδοποιό διαφορά ότι εμείς γνωρίζαμε για 6.000 ευρώ, αλλά μαθαίνουμε ότι ζητείται από κάθε αθλητή περίπου 11.000 ευρώ!
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα ζητήσει σύντομα από την Ομοσπονδία της Νοτίου Αφρικής (Μια ομοσπονδία που ελέγχεται για διάφορα σκάνδαλα, όχι μόνο οικονομικά αλλά και σεξουαλικά) να παρέχει εγγυήσεις για τη συμμετοχή των δύο εθνικών ομάδων τους στο Τόκιο, με τους Ρώσους (και τους Έλληνες) να περιμένουν με αγωνία την έκβαση της υπόθεσης. Παράλληλα, η πληροφόρηση μας είναι ότι η ρωσική ομοσπονδία πιέζει ποικιλοτρόπως να πάρει αυτή το εισιτήριο αντί της Νοτίου Αφρικής.
Σε μερικές εβδομάδες, μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα έχει παρθεί η απόφαση εκτός απροόπτου, αν και εκπρόσωπος της Νοτίου Αφρικής στο Ρότερνταμ τόνιζε σε συζητήσεις του ότι δεν τίθεται θέμα μη συμμετοχής των ομάδων τους στο Τόκιο. Προφανώς, έχει την πεποίθηση ότι έχουν βρεθεί διαθέσιμοι παίκτες και παίκτριες για να αυτοχρηματοδοτήσουν – επαναλαμβάνουμε – τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Να σημειωθεί ότι η τελευταία συμμετοχής της Νοτίου Αφρικής σε επίπεδο ανδρών σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το – όχι τόσο κοντινό – 1960.