Κολύμβηση: Westmont World Cup: Η Μόλι Ο’Κάλαχαν «κυνηγά» το Παγκόσμιο στα 200μ ελεύθερο

by Aquafeed 24

Η Μόλι Ο’Κάλαχαν «κυνηγά» το Παγκόσμιο Ρεκόρ στα 200μ ελεύθερο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Γουέστμοντ

Η Αυστραλή Μόλι Ο’Κάλαχαν δεν είναι ξένη με τα παγκόσμια ρεκόρ, είτε ως μέλος σκυταλοδρομίας είτε ατομικά. Την τελευταία φορά που κατέρριψε ατομικό παγκόσμιο ρεκόρ, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200μ ελεύθερο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 στη Φουκουόκα, σημειώνοντας 1:52.85 — επίδοση που παρέμεινε κορυφαία στον κόσμο για σχεδόν έναν χρόνο.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, η Ο’Κάλαχαν αναμένεται να απειλήσει το παγκόσμιο ρεκόρ 25άρας πισίνας στα 200μ ελεύθερο.

Στην πρεμιέρα της σειράς του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κάρμελ (Ιντιάνα), η Ο’Κάλαχαν κέρδισε το αγώνισμα σημειώνοντας νέο ρεκόρ Αυστραλίας με 1:50.77 – πολύ κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ (1:50.31) που κατέχει η Σιόμπαν Χόγκι από το Χονγκ Κονγκ, από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 25μ του 2021.

Παρά τα μόλις 21 της χρόνια, η Ο’Κάλαχαν έχει ήδη μια εντυπωσιακή καριέρα με τους Dolphins. Έχει κατακτήσει οκτώ ολυμπιακά μετάλλια, ενώ στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα έχει φτάσει τα 17, εκ των οποίων τέσσερα χρυσά – δύο στα 100μ και δύο στα 200μ ελεύθερο. Το πιο πρόσφατο ήρθε το καλοκαίρι στη Σιγκαπούρη.

Η Ο’Κάλαχαν είναι γνωστή για την ικανότητά της να «κλείνει» δυνατά τους αγώνες, καταδιώκοντας τις αντιπάλους της στο δεύτερο μισό. Όμως, στη νίκη της στο Κάρμελ, επικράτησε από την αρχή μέχρι το τέλος, πετυχαίνοντας wire-to-wire νίκη και κατατάχθηκε ως η τρίτη ταχύτερη όλων των εποχών στο αγώνισμα των 200μ ελεύθερο (25μ). Μόνο οι Χόγκι (1:50.31) και Σάρα Σιόστρεμ (1:50.43) έχουν κολυμπήσει γρηγορότερα.

Με το ατομικό της ρεκόρ να απέχει μόλις 0.46 δευτερόλεπτα από το παγκόσμιο, η Ο’Κάλαχαν έχει βάσιμες ελπίδες να το καταρρίψει στο επόμενο σταθμό του World Cup, στα προάστια του Σικάγο (Westmont), από την Παρασκευή έως την Κυριακή. Πέρυσι, πολλοί αθλητές σημείωσαν βελτιωμένες επιδόσεις όσο προχωρούσε η σειρά, οπότε ένα νέο ρεκόρ από την Αυστραλή δε θα αποτελούσε έκπληξη.

Στο Κάρμελ, η Ο’Κάλαχαν πέρασε τα 50μ κάτω από το ρυθμό παγκοσμίου ρεκόρ (26.05 έναντι 26.20 της Χόγκι). Η Χόγκι είχε πλεονέκτημα στο μεσαίο κομμάτι (55.83 έναντι 56.71), όμως η Ο’Κάλαχαν ήταν ταχύτερη στο φινάλε (28.01 έναντι 28.29).

Ήδη το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο έχει δει ένα παγκόσμιο ρεκόρ – αυτό της Γκρέτσεν Γουόλς στα 50μ πεταλούδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Μόλι Ο’Κάλαχαν μπορεί να χαρίσει στο κοινό άλλο ένα.

You may also like