Μελβούρνη 2007: Όταν Φελπς, Λόχτι, Δρυμωνάκος και Δεμέτης συναντήθηκαν στην βραδιά του… 4:06.22 (VID)

by Δέσποινα Μπαλαχτάρη

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2007 – Μελβούρνη. Η εποχή των μαγιό τεχνολογίας ακόμα καλά κρατούσε και το ημερολόγιο να έγραφε 1η Απριλίου, με τον Αμερικανό σταρ – Μάικλ Φελπς, να έχει ήδη καταρρίψει τρία παγκόσμια ρεκόρ μέσα σε… τρεις μέρες. Πριν όμως φτάσουμε στον σπουδαίο τελικό των 400μ μικτής ατομικής και την βραδιά που δυο Έλληνες κολυμβητές είδαν το Φελπς να καταρρίπτει ακόμη ένα ρεκόρ, πάμε να δούμε τι… προηγήθηκε.

27 Μαρτίου – Ο 22χρονος τότε Φελπς πέφτει στον τελικό των 200μ ελεύθερο, έχοντας προκριθεί από τα ημιτελικά με τον 2ο καλύτερο χρόνο (1:46.75) πίσω από τον Ολλανδό, Πίτερ Φαν ντεν Χόγκενμπαρντ. Αντιλαμβάνεστε ότι οι χρονομέτρες και κριτές θα αναρωτιόντουσαν αν… είδαν καλά στο τέλος της κούρσας, αφού ο Αμερικανός όχι μόνο πήρε το χρυσό με κυριολεκτική άνεση, αλλά «έσπασε» όλα τα κοντέρ με το 1:43.86 – το νέο παγκόσμιο ρεκόρ τότε (με 2.5 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Ολλανδό.

28 Μαρτίου – Μόλις μιάμιση ώρα μετά το Παγκόσμιο Ρεκόρ της 27ης Μαρτίου, ο Φελπς δεν βρήκε καμία δυσκολία στον ημιτελικό των 200μ πεταλούδα και προκρίθηκε με τον καλύτερο χρόνο των σειρών (1:55.13), ενώ στην ίδια κούρσα πήρε το εισιτήριο για τον τελικό και ο Γιάννης Δρυμονάκος με επίδοση (1:56.47 – 8ος). Η 28η Μαρτίου στην Μελβούρνη είχε ήδη ως αδιαφιλονίκητο φαβορί τον Μάικλ Φελπς για το Χρυσό, με την υπόνοια για να νέο θριαμβευτικό παγκόσμιο ρεκόρ να… αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Το 1:52.09 του Αμερικανού διέλυσε κάθε προηγούμενη «καλή» επίδοση, σόκαρε κάθε κολυμβητή που κινούνταν κοντά στο 1:55-1:56 και έθεσε νέα θεμέλια για την προοδευτική εξέλιξη του αγωνίσματος, κοντά στο 1:50, με τον Γιάννη Δρυμωνάκο τότε, να κατακτά την 7η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με 1:56.48 στην ίδια κούρσα!

29 Μαρτίου – Τρίτο σερί χρυσό, τρίτο σερί ρεκόρ. Σαν καλοκουρδισμένη μηχανή και όντας σε τρομερή κατάσταση, ο Φελπς περνούσε στους τελικούς σαν σε προπόνηση, μόλις λίγη ώρα μετά την κατάρριψη κάποιου ρεκόρ. Ο βιονικός Φελπς έπαιρνε «κεφάλι» σε κάθε κούρσα και δεν έχασε ευκαιρία, στον τελικό των 200μ μικτής να αφήσει πίσω του με σχεδόν 1.5 δευτερόλεπτο τον Ράιαν Λόχτι, ενώ έσπασε το φράγμα του 1:55 με ακόμη ένα παγκόσμιο ρεκόρ (1:54.98), ενώ κατέρριψε την ίδια του την καλύτερη επίδοσή από το 2006 (1:55.84).

30 Μαρτίου – Η μέρα του Ράιαν Λόχτι. Ένα λυτρωτικό Χρυσό στα 200μ ύπτιο, συνοδευόμενο με ένα νέο παγκόσμιο Ρεκόρ (1:54.32) ήταν η ανάσα του Λόχτι σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στο οποίο μεν οι ΗΠΑ είχαν ήδη σαρώσει, όμως ο μεγάλος ανταγωνιστής και συμπατριώτης του Φελπς δεν είχε ακόμη φτάσει στην απόλυτη κορυφή. Ο Λόχτι κατάφερε να αφήσει πίσω του τον – έως τότε – κάτοχο της καλύτερης επίδοσης στον κόσμο, Άαρον Πίρσολ, και ετοιμαζόταν ήδη για την βραδιά των 400μ μικτής.

31 Μαρτίου – Το 4/4 δεν άργησε να έρθει για τον Μάικλ Φελπς, ο οποίος συνέχιζε την προέλαση στο Παγκόσμιο της Μελβούρνης και πήρε με άνεση – χωρίς παγκόσμιο ρεκόρ αυτή την φορά – την πρωτιά και στα 100μ πεταλούδας, μοιάζοντας ανίκητος σε όποια κούρσα κι αν συμμετείχε. Το Παγκόσμιο Ρεκόρ του αγωνίσματος, ανήκε τότε στον έτερο Αμερικανό – Ίαν Κρόκερ (50.40), ο οποίος έμεινε δεύτερος με 50.82, ενώ ο Μάικλ Φελπς έφυγε νικητής από τον τελικό με 50.77.

1η Απριλίου – Πρωινά προκριματικά (10:00 π.μ). Συνολικά πενήντα αθλητές κολύμπησαν στις πρωινές κούρσες των 400μ μικτής ατομικής στην αυλαία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, με τους 8 καλύτερους χρόνους να προκρίνονται στον απογευματινό τελικό (όπως σε όλα τα αγωνίσματα ημι-αντοχής και μεγάλων αποστάσεων). Ανάμεσά τους, ο Γιάννης Δρυμωνάκος και ο Βασίλης Δεμέτης, δυο κορυφαίοι Έλληνες κολυμβητές του είδους, οι οποίοι και προκρίθηκαν πανηγυρικά στην τελική οκτάδα με πολύ καλές επιδόσεις δεδομένων και των προκριματικών – 4:16.65 και 4:17.73 αντίστοιχα. Ο… συνήθης ύποπτος – Φελπς και Χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας 2004 στο συγκεκριμένο αγώνισμα, κολύμπησε σε 4:12.01 τα πρωινά προκριματικά με εξίσου μεγάλες προσωπικότητες να πλαισιώνουν τον τελικό, αφού Ράιαν Λόχτι και Λάζλο Τσεχ προκρίθηκαν επίσης με την 4η και 5η καλύτερη επίδοση. Σίγουρα η έννοια τα φαβορί, δεν έλειπε και από εκείνο τον απογευματινό τελικό, όμως κανείς δεν περίμενε το… 4:08.26 των ΟΑ της Αθήνας, να γίνει 4:06.22 μετά από τόσα ρεκόρ του Φελπς, σε μια ιδιαίτερη επίπονη κούρσα, όπου ο Λόχτι πίεσε τον συμπατριώτη του στο ύπτιο και ο Γιάννης Δρυμωνάκος πραγματοποίησε ένα εξαιρετικό πρώτο μισό στην κούρσα. Βλέποντας το βίντεο θα ακούσετε ζητωκραυγές και πανηγυρισμούς για το αδιανόητο 5ο (ατομικό) χρυσό του Φελπς και 4ο παγκόσμιο ρεκόρ… “The Superman… He’s done it again, on his way home”!

 

 

You may also like

Retina Logo Mobile Aquafeed24

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© AQF24 MEDIA